Repetitie Kabaal Muziektheater Fantasia: een mix van creativiteit, hard werken en veel plezier

Op een frisse dinsdagavond dwalen wij rond bij O.J.S. De Petteflet, in de Groningse wijk Kostverloren. Hier repeteert de musicalgroep van Kabaal Muziektheater. De voordeur is dicht. We moeten in een ander deel van de school zijn. Door de muziek te volgen die verderop in het pand klinkt, wordt de juiste locatie gelukkig snel duidelijk. We ontdekken een open deur en worden vervolgens welkom geheten. De toegangspoort naar 'Fantasia' is gevonden…

Musicalgroep Kabaal is bedoeld voor jongeren van 12-18 jaar. Deze groep werkt ieder jaar toe naar een voorstelling. De nieuwe musical draait om Sem die een computerspel vindt op school en dat stiekem gaat spelen. Het blijkt de start van een groot avontuur. Met haar vriendin Anne komt zij in de wereld van het computerspel terecht: Fantasia. Langzaam maar zeker wordt de wereld van het computerspel overgenomen door de 'Meester' die alle kleur laat verdwijnen… Kan Fantasia nog worden gered en is het mogelijk om weer terug te keren naar de eigen wereld?

Fantasia
© René de Boer, repetitie 'Fantasia', Musicalgroep Kabaal Muziektheater


René en ik vallen binnen in het laatste deel van de repetitie. Wij zijn getuige van een confrontatie tussen Sem, de Meester en een groep van zombie-achtige wezens… Hoe dit afloopt, gaat het publiek deze zomer zien: in juli wordt Fantasia uitgevoerd. Vanavond wordt het hele stuk doorgelopen, onder begeleiding van componist en dirigent Robert Ramaker. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat iedereen vanaf nu de teksten uit hun hoofd gaat leren, al hoeven de zombie-figuren aanzienlijk minder te onthouden dan de hoofdpersonen.

Als de repetitie bijna is afgelopen, komt kostuummaker Mirjam Mulder binnen. Terwijl de rest verder repeteert, mogen een paar deelnemers hun kleurige kostuums passen. Er wordt een laatste, aanstekelijk lied gezongen dat in het teken staat van fantasie en dan is het zomaar 21:00. Tijd voor Robert om het repetitie-moment af te sluiten. De deelnemers zijn dan twee uur bezig geweest.

Vervolgens krijg ik de mogelijkheid om met Turis en Noëlia te spreken. Beide hebben een grote rol in deze productie. Noëlia doet drie jaar mee met Kabaal Muziektheater en zij speelt Sem in deze productie. "Sem wordt buitengesloten op school," vertelt Noëlia: "Ze kan heel goed tekenen, daar haalt ze voldoening uit, maar als persoon valt ze overal een beetje buiten. Maar dan komt ze met Anne in Fantasia terecht."

In de computerwereld worden Sem en Anne vooral dwarsgezeten door de Meester; deze rol wordt gespeeld door Turis. "Ja, ik speel de antagonist," lacht hij, "De Meester wil iedereen in zijn macht krijgen." Volgens Noëlia en Turis is er een reden waarom de Meester alle kleur wil uitschakelen. Dit duistere figuur heeft zelf ook te maken met een zekere angst…

Fantasia
© René de Boer, repetitie 'Fantasia', Musicalgroep Kabaal Muziektheater


Beide spelers vertellen enthousiast over hun rollen én over Kabaal Muziektheater in het algemeen. Zo hebben ze goede herinneringen aan de productie van vorig jaar: een kostuumdrama dat de verschillen tussen arm en rijk blootlegt. Turis speelt al vijf jaar bij Kabaal en mag zich momenteel 'het oudste lid' noemen. Noëlia: "Ik houd erg van de dynamiek. De zang en de actie. Er zijn nu wat nieuwe mensen in de groep gekomen. Zoiets is altijd even wennen in het begin: we moeten elkaar leren kennen en met ons allen uitzoeken hoe we dingen gaan aanpakken. Binnenkort gaan we op kamp, dus dan gaat dat zeker veranderen." Turis: "Als groep werken we altijd samen aan een stuk, samen met Robert. We hebben bijvoorbeeld ook een stuk gemaakt over de Tweede Wereldoorlog. Dat vond ik indrukwekkend."

Bij Kabaal Muziektheater is Robert Ramaker verantwoordelijk voor de artistieke leiding. Kitty Goemaat doet sinds maart de regie van deze voorstelling. Normaal gesproken schrijft Robert de musicals zelf, maar voor dit jaar zijn andere keuzes gemaakt. Noëlia: "Roos, een oud-lid van Kabaal, heeft meegeschreven aan Fantasia. Zij heeft samen met Daan aan de musical gewerkt." Aanvankelijk heeft Daan Wiggemans met Roos het script geschreven. Daarnaast heeft Roos een aantal liedjes samen met Robert gemaakt.

Fantasia
© René de Boer, repetitie 'Fantasia', Musicalgroep Kabaal Muziektheater

Vlak voordat we allemaal de school verlaten, spreek ik kort met Robert. Hij geeft aan dat hij druk bezig is om cruciale scènes neer te zetten, samen met de deelnemers. Een intensief proces. Waar nodig voegt hij zelf een nieuwe tekst toe of een lied. Schrijven kan echter ook een kwestie van schrappen zijn. Sommige scènes en dialogen worden alsnog ingekort als deze minder goed blijken te werken. Over het kamp dat gepland staat, vertelt Robert: "We gaan die tijd gebruiken om heel hard aan dit stuk te werken. Er is echt nog veel te doen. Maar we gaan ook heel veel plezier maken."

Mijn indruk is dat Fantasia met veel liefde, bevlogenheid en creativiteit wordt gemaakt. De groep gaat ervoor: er wordt gepraat, gewerkt en gelachen. Het is geen uitzondering dat deelnemers voor een langere tijd betrokken blijven bij Kabaal, zoals Turis en Noëlia. Robert heeft bovendien ook nog de leiding over Kinderkoor Kabaal – vanaf groep 3 kunnen kinderen hieraan meedoen – dat eveneens oefent in De Petteflet. Daarnaast is het plan om met een muziekgroep voor volwassenen aan de slag te gaan. Robert: "Sommige jongeren zijn al vanaf hun achtste jaar bij Kabaal. Je ziet hen dan opgroeien." Dat dit gebeurt, komt op mij over als een fantastisch compliment voor een mooi gezelschap.

Op 8, 9 en 10 juli is de musical 'Fantasia' van Kabaal Muziektheater te zien in Buurtcentrum Kostverloren, achter O.J.S. De Petteflet.

Hoofdafbeelding: © Robert Ramaker, Kabaal Muziektheater, tijdens de kostuumdoorloop
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl